W stolicy zainaugurowano kampanię mającą na celu walkę z marnowaniem żywności. Akcja „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni” zachęca mieszkańców do dzielenia się niespożytą żywnością, co ma przyczynić się do zmniejszenia skali marnotrawstwa. W ramach kampanii zorganizowano również szereg działań edukacyjnych w komunikacji miejskiej oraz w mediach społecznościowych. Obecnie w Warszawie działa już 40 lodówek społecznych, które umożliwiają mieszkańcom łatwy dostęp do jedzenia, które można wziąć lub оставić.
Kampania „Warszawskie Jadłodzielnie” ma na celu dotarcie do jak najszerszego grona warszawiaków, aby podkreślić, że każdy z nas ma wpływ na marnowanie żywności. Działania są zróżnicowane, obejmują między innymi filmy, plakaty oraz materiały dostępne w komunikacji miejskiej. Wiceprezydent miasta zwróciła uwagę, że proste gesty, takie jak przyniesienie nadwyżki jedzenia do lodówki społecznej, mogą znacząco wpłynąć na redukcję odpadów.
W ramach kampanii w Warszawie odbyła się także akcja sprzątania jadłodzielni, w której uczestniczyli zarówno pracownicy urzędu, jak i wolontariusze. To wydarzenie miało na celu przypomnienie, że opieka nad tymi miejscami to wspólna odpowiedzialność mieszkańców. Symboliczne porządki zainaugurowały Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności, który odbył się 29 września. Mieszkańcy Warszawy mogą na bieżąco śledzić akcje związane z niemarnowaniem jedzenia w mediach społecznościowych, używając hasztagów #WarszawskieJadłodzielnie i #MyślęNieMarnuję.
Źródło: Urząd Miasta Warszawa
Oceń: Kampania „Nie marnuj jedzenia – korzystaj z jadłodzielni” w Warszawie
Zobacz Także