Nowe przepisy dotyczące ogródków gastronomicznych w Warszawie


Od połowy maja 2025 roku w Historycznym Centrum Warszawy zaczynają obowiązywać zaktualizowane regulacje dotyczące ogródków kawiarnianych. Nowe zasady mają na celu poprawę estetyki miejskiego krajobrazu oraz ułatwienie poruszania się pieszym. Wdrożone zmiany wprowadzają szereg wymogów dotyczących zarówno wyglądu, jak i zagospodarowania przestrzeni, co ma zaspokoić potrzeby mieszkańców oraz turystów. Władze miasta podejmą również działania wspierające restauratorów w dostosowywaniu się do nowych przepisów.

Nowe przepisy nakładają m.in. obowiązek zapewnienia pieszym szerokich chodników, wolnych od przeszkód. W większości przypadków wymagana szerokość to 180 cm, jednak w miejscach o dużej koncentracji gastronomicznej, takich jak Stare i Nowe Miasto oraz ulice Krakowskie Przedmieście i Nowy Świat, określono także maksymalne wymiary ogródków. Celem tych regulacji jest nie tylko stworzenie harmonijnej estetyki, ale także ułatwienie dostępności przestrzeni publicznej dla wszystkich jej użytkowników, w tym osób z niepełnosprawnościami.

Władze miasta szczególnie zwracają uwagę na promowanie lekkich mebli i przemyślanej roślinności, odrzucając przy tym elementy, które mogą zaburzyć estetykę przestrzeni, takie jak kolorowe reklamy czy wysokie ogrodzenia. Zmiany mają na celu harmonizację i uporządkowanie przestrzeni w historycznym centrum stolicy, co jest niezbędne do zachowania jego wyjątkowego charakteru. Dodatkowo, podczas zimy, ogródki będą mogły być wystawiane jedynie jako trwałe elementy budynków, co wyklucza tymczasowe konstrukcje. Dzięki tym działaniom, Warszawa dąży do stworzenia przyjaznej i atrakcyjnej dla wszystkich przestrzeni. Zespół straży miejskiej ma wspierać lokalnych przedsiębiorców, pomagając im w implementacji nowych standardów.

Źródło: Urząd Miasta Warszawa


Oceń: Nowe przepisy dotyczące ogródków gastronomicznych w Warszawie

Średnia ocena:4.58 Liczba ocen:17


Zobacz Także