Warszawskie targowiska promują ideę niemarnowania żywności

Bianka Kabata

Bianka Kabata


Miasto Stołeczne Warszawa organizuje nową serię wydarzeń pod hasłem „Warszawskie targowiska nie marnują”. Inicjatywa ma na celu edukację mieszkańców w zakresie odpowiedzialnej konsumpcji oraz niemarnowania żywności. Od 30 sierpnia przez osiem kolejnych sobót odbywać się będą otwarte spotkania edukacyjne na wybranych targowiskach. Targi staną się przestrzenią do wspólnego gotowania, dzielenia się przepisami oraz wymiany doświadczeń dotyczących świadomego gospodarowania żywnością.

W ramach wydarzenia, mieszkańcy będą mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych oraz eventach ekologicznych. Spotkania poprowadzi Sylwia Majcher, znana bloggerka i autorka książek kulinarnych, która podzieli się pomysłami na przygotowanie potraw z produktów często narażonych na zmarnowanie. Uczestnicy dowiedzą się również, jak lepiej planować zakupy i przechowywać żywność.

Wydarzenia będą miały miejsce na czterech różnych targowiskach: „Falenica” w Wawrze, „Pasaż Wołoska” na Mokotowie, „Tarbem” na Bemowie oraz „Bazarek Trocka” na Targówku. W programie znajdą się także zajęcia dotyczące prawidłowej segregacji odpadów oraz korzyści płynące z używania opakowań wielorazowych. Udział w wydarzeniach jest bezpłatny, a mieszkańcy nie muszą się wcześniej zapisywać. Więcej szczegółów można znaleźć na miejskiej stronie internetowej.

Źródło: Urząd Miasta Warszawa


Oceń: Warszawskie targowiska promują ideę niemarnowania żywności

Średnia ocena:4.66 Liczba ocen:14


Zobacz Także